Lezingenreeks

Permacultuur in de tuin
te boeken

Moestuinieren met minder werk en meer opbrengst en meer diversiteit, wie wil dat nu niet?

 

In een reeks van 3 lessen leer je hoe permacultuur hier toe kan bijdragen, en je je eigen tuin kan omvormen tot een eetbaar paradijs op 3 tot 5 jaar tijd. 

te boeken

 

Deze reeks kan nu geboekt worden, bij voorkeur in de volgende herfst en winterperiode. 

Nodig: lokaal met beamer. 

Contacteer me gerust via email kathleen@okker.be

 

Les 1: permacultuurprincipes in een eetbare tuin

We overlopen de principes van permacultuur en hoe deze toe te passen in een eetbare tuin. Iedereen wil gezonde en sterke planten, om ervan te genieten, of om ervan te eten. Voor alle planten gelden dezelfde principes. Hoe natuurlijker, hoe beter. We leren hoe we kunnen samenwerken met de natuur in plaats van ertegen te vechten. 

Les 2: Bodem en Mulchen

De basis voor sterke en gezonde planten is een levende, gezonde en voedselrijke bodem. De bodem is het grootste kapitaal in de voedseltuin. Uitleg over hoe een bodem ontstaat, wat bodem is en hoe we dit kapitaal verder opbouwen.  En ja, iedere bodem kan omgetoverd worden tot een eetbaar landschap, zonder te spitten, zonder te wieden en met vermijden van alle -ciden in de tuin. 
Wat zijn de voordelen van het mulchen en wat is de link met bodem en plant? Wat gebruiken we hiervoor? De verschillende stadia waaruit men kan vertrekken: braakliggend terrein, bestaande moestuin of grasland vergen allemaal ongeveer dezelfde aanpak om ze om te toveren tot de ideale bodem om voedsel te kweken.

Les 3: Schijnbare Chaos

Welke groenten en fruit kiezen, en hoe deze in de tuin in te plannen. Door het toepassen van schijnbare chaos kunnen we het rendement verhogen en plagen bestrijden. Wat is dit nu, hoe kwam men hiertoe en hoe pas je dit praktisch toe in de tuin? Geïllustreerd met vele voorbeelden.  

de materie werd met veel humor, expertise en geduld gebracht. 

Jella, Leopoldsburg